Warsztaty kulinarne z gęsiną
Z inicjatywy Wójta Gminy Warlubie zorganizowano warsztaty kulinarne dla pań z kół gospodyń wiejskich, na których „królowała” gęś Biała Kołudzka.
Po projekcji krótkiego filmu o historii Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, który w tym roku obchodził 75-lecie istnienia, prezentację o walorach gęsiny przedstawiła dr inż. Agnieszka Kłopotek, długoletni pracownik Instytutu, a obecnie Wiceprzewodnicząca Sejmiku naszego województwa.
Potem „do akcji” przystąpił ekspert kulinarny Piotr Lenart, dokonując rozbioru gęsiej tuszki, a następnie racząc uczestniczki warsztatów gęsimi specjałami. Można było skosztować półgęsek, pasztet, powidła z gęsiny, czarninę, duszone gęsie żołądki i pieczoną gęś. To był prawdziwy festiwal gęsich smaków.
W miesiącu lutym przyszłego roku planowane są kolejne warsztaty kulinarne, tym razem z kołudzką jagnięciną. Oby COVID-19 nam w tym nie przeszkodził.
Opublikowano: 18 listopada 2021 11:17
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 450